KLEUREN TATTOOS VERBODEN VANAF 2022

Gepubliceerd op 1 januari 2022 om 10:19

Sinds 2022 is het verboden om met kleur te tatoeëren, wat voor veel boze reacties heeft gezorgd vanuit de tattoo-industrie. Grote tattoos kan je niet in 1 sessie zetten en moeten in etappes, hoe kan je je halve tattoo nu nog afmaken?

 

Het verbod op de inktkleuren kwam voor veel ondernemers in de branche als een verrassing. Zo wordt er gezegd dat er 1 kleur is die irritatie kan opwekken en dat is rood, maar verder hebben tatoeëerders nooit klachten. Ook wordt er gezegd dat het verbieden van groen en blauw niet goed is onderbouwd, wat gaan de alternatieven worden? Deze kleuren zijn cruciaal voor de tattoo-industrie, maar wetenschappelijk bewijs dat ze schadelijk zijn is erg beperkt.

 

 

Welke kleuren worden verboden?

De meest ingrijpende wijziging is het verbod op het gebruik van allerlei stoffen bij het tatoeëren. Dat leidt er in eerste instantie toe dat tatoeëerders straks vooral geen blauwe en groene inkt meer mogen gebruiken, mogelijk volgen er later nog andere kleurpigmenten. De chemische stoffen in de inkt kunnen kanker of genetische mutaties veroorzaken, zegt het Europese Chemische Agentschap. Na wat onderzoek zijn we erachter gekomen dat voor bepaalde groene en blauwe pigmenten er een transitieperiode tot 1 januari 2023 is toegestaan. Deze kleuren worden zoals het er nu naar uitziet, verboden vanaf januari 2023. De Europese Commissie wijst erop dat de stoffen en kleuren die per 5 januari 2022 wél EU-breed worden verboden, in Nederland al eerder waren verboden volgens het Nederlandse Warenbesluit tatoeagekleurstoffen. Dat verbod is alleen bij veel tatoeëerders en importeurs niet bekend geweest.

 

Kan je gekleurde tattoo kwaad?

Mensen met een kleurentatoeage hoeven zich volgens het Europese Chemische Agentschap niet meteen zorgen te maken. Het risico op complicaties door de chemische stoffen geldt eigenlijk pas wanneer deze inktkleuren zich 'bewegen' naar andere organen in het lichaam. Bijvoorbeeld wanneer iemand een tatoeage laat verwijderen; het inktpigment kan zich op dat moment naar een ander gebied in het lichaam verplaatsen waardoor het in de bloedbaan terecht kan komen.
Het risico op kanker door tatoeages is klein, maar niet verwaarloosbaar: variërend van 1 op 10.000 tot 1 op 1 miljoen. Tatoeage-inkt bevat stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en aromatische aminen. Hoe zit het dan als je een tattoo laat laseren? Een laserbehandeling om je tattoo te verwijderen is veilig, zeker wanneer er gebruik gemaakt wordt van de Picolaser. Het is wel belangrijk dat hiervoor hoogwaardige laserapparatuur wordt gebruikt, ga daarom altijd naar een geregistreerde huidtherapeut. het lijkt erop dat helemaal stoppen met kleuren dus niet zal gebeuren, maar er zijn pigmenten die niet meer gebruikt mogen worden om mee te werken. Laat je goed informeren van te voren wat de risicos kunnen zijn.

 

Hoe beoordeelt u dit artikel?

Rating: 5 sterren
8 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.